Dec 23, 2011

juMaat

Bismillahir RahmanirRahim..

Its Jumaah.. Barakallahufikum fi hazihi yaum..
Satu Jumaat ke Jumaat seterusnya..
Demi masa yang terus berlalu..
Barakahnya, sudahkah dikejar?


عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ذَكَرَ يَوْمَ الْجُمُعَةِ فَقَالَ : « فِيهِ سَاعَةٌ لَا يُوَافِقُهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ وَهُوَ قَائِمٌ يُصَلِّي يَسْأَلُ اللَّهَ تَعَالَى شَيْئًا إِلَّا أَعْطَاهُ إِيَّاهُ » وَأَشَارَ بِيَدِهِ يُقَلِّلُهَا

Dari Abu Hurairah radhiyallohu anhu bahwa Rasulullah shallallohu alaihi wasallam bersabda tentang hari Jumat, “Pada hari Jumat ada waktu yang mana seorang hamba muslim yang tepat beribadah dan berdoa pada waktu tersebut meminta sesuatu melainkan niscaya Allah akan memberikan permintaannya”. Beliau mengisyaratkan dengan tangannya untuk menunjukkan bahwa waktu tersebut sangat sedikit. (HR. Bukhari dan Muslim)

Rasulullah s.a.w. , sudahkah kita ittiba' sesungguhnya?

عَنْ أَوْسِ بْنِ أَوْسٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : » إِنَّ مِنْ أَفْضَلِ أَيَّامِكُمْ يَوْمَ الْجُمُعَةِ فِيهِ خُلِقَ آدَمُ وَفِيهِ قُبِضَ وَفِيهِ النَّفْخَةُ وَفِيهِ الصَّعْقَةُ فَأَكْثِرُوا عَلَيَّ مِنْ الصَّلَاةِ فِيهِ فَإِنَّ صَلَاتَكُمْ مَعْرُوضَةٌ عَلَيَّ قَالَ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَكَيْفَ تُعْرَضُ صَلَاتُنَا عَلَيْكَ وَقَدْ أَرِمْتَ يَقُولُونَ بَلِيتَ فَقَالَ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ حَرَّمَ عَلَى الْأَرْضِ أَجْسَادَ الْأَنْبِيَاءِ (رواه أبو داود والنسائي وابن ماجه وأحمد)

Dari Aus bin Aus radhiyallohu anhu berkata Rasulullah shallallohu alaihi wasallam bersabda, “Sesungguhnya hari yang afdhal bagi kalian adalah hari Jumat; padanya Adam diciptakan dan diwafatkan, pada hari Jumat juga sangkakala (pertanda kiamat) ditiup dan padanya juga mereka dibangkitkan, karena itu perbanyaklah bershalawat kepadaku karena shalawat kalian akan diperhadapkan kepadaku” Mereka bertanya, “Wahai Rasulullah, bagaimana shalawat yang kami ucapkan untukmu bisa diperhadapkan padamu sedangkan jasadmu telah hancur ?” Beliau bersabda, “Sesungguhnya Allah telah mengharamkan bagi tanah untuk memakan jasad para nabi” (HR. Abu Daud, Nasaai, Ibnu Majah dan Ahmad dengan sanad yang shohih)

Pergantungan, Perlindungan kepada Allah, sudahkan kita selami?

عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ قَالَ : مَنْ قَرَأَ سُورَةَ الْكَهْفِ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ أَضَاءَ لَهُ مِنْ النُّورِ فِيمَا بَيْنَهُ وَبَيْنَ الْبَيْتِ الْعَتِيقِ
Dari Abu Said Al Khudri radhiyallohu anhu berkata, “Barangsiapa yang membaca surat Al Kahfi di malam Jumat niscaya Allah akan meneranginya dengan cahaya antara dia dengan Ka’bah” (Riwayat Darimi)

Jom, bersihkan! 
Hati dan Fizikal, dengan sesungguhnya..

وَعَنْ أَبِي قَتَادَةَ رضي الله عنه قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ الله صَلَّى الله عَلَيه وسَلَّم يَقُولُ : « مَنِ اغْتَسَلَ يَوْمَ الْجُمُعَةِ كَانَ فِي طَهَارَةٍ إِلَى الْجُمُعَةِ الأُخْرَى ». (رواه الطبراني وغيره)

Dari Abu Qatadah radhiyallohu anhu berkata, aku mendengar Rasulullah shalllallohu alaihi wa sallam bersabda, “Barangsiapa yang mandi pada hari Jumat maka dia berada dalam keadaan suci hingga Jumat berikutnya” (HR. Thabrani, Abu Ya’la, Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban dan Hakim. )


A lovely song.. It's Jumaah. oh yeaahh..


:: Bakal berkelana di bumi Allah yang luas. Alhamdulillah, walau di atas segala kekurangan dan keterbatasan.. terima ksih Allah. Mahu mengejar mardhatillah.. Mahu bersama-sama merasai kehebatan dan mencuri semangat ketaatan ibadah dan zikrullah sang buana. 
~Semoga Allah meredhai ku, dan anda2 semua yang sedang bersusah-payah. Semoga berjalan lancar. ^^

Dec 7, 2011

Bukan semua jin syaitan dan bukan semua manusia manusia. erk.

Assalamua'laikum.. ^^

Syaitan musuh utama manusia..
ayat yang selalu kita cakap.. tapi betol ke kita dah feel benda ni? dulu saya pernah tanya seorang akhawat@sister.. soalan tue agak merisaukan orang yang mendengarnya.. saya pun fikir juga.. betul ke saya nak tanya ni.. takpelah.. saya kuatkan tekad untuk bertanya..

saya: akak, macam mana kalau kita tak da perasaan yang syaitan tu musuh utama kita?? eeerkk. akak faham ke? 
saya menagih simpati, menanti jawapan sebab masa tua memang saya kurang merasai perasaan tu. 
saya tak ingat full jawapan sister tu.. tapi kurang lebih maksud yang saya dapat tangkap.. 

akak: hmm, bahaya tue.. tak boleh macam ni.. awak kena rasa yang syaitan tu musuh awak. 
 
ringkas, tapi cukup buat saya pada masa tue. Alhamdulillah ada urge selepas itu untuk install that feeling. benarlah, dengan hanya sekadar bertanya walau tidak dapat berjela-jela cadangan penyelesaian pun akan membuatkan kita bertambah yakin dan ingin berubah. malu membuka kekurangan diri itu cuma sebentar sahaja. ia akan hilang.


Antum selalu tak dengar ni.. Syaitan akan lari dalam toilet atau bathroom bile time azan.. antum tahu tak kenapa? Well, mereka akan cari something yang busuk such as toilet and lubang-lubang dalam rumah untuk mengelak diri dari mendengar azan. bau busuk tersebut dapat tutup telinga mereka dari dengar bunyi azan.. wuuuhu.

Masyarakat jin ni pun ada kampung-kampung dan kawasan perumahan tahu.. tapi kebanyakan penghuni kawasan ni adalah jin yang muslim dan sedikit jea yang non-muslim. Manakala, syaitan dan jin yang kafir dan jahat kebanyakannya tinggal di tempat-tempat kotor seperti tandas, lubang-lubang (spt di sink), bilik air dll yg kotor.

Au'zubillah himinassyaitonirrojim..
Aku berlindung kepadaMu daripada syaitan yang direjam.
jom sentiasa minta pertolongan kepada Allah. dengan menjadi hamba Allah yang mukhlisin. sentiasa berdoa. dan membaca doa. dan mengingat Allah dalam keadaan senyap dan tengah ramai.
bismillah.

Btw, ini ada video. video ni membuatkan saya exophtalmus.. haha.. dok lah.. just terbuka mata jea.. macam ni la yang berlaku bila kita tak baca doa.. takut pula bila lama-lama dalam toilet.. atau mungkin sebab ni la saya selalu mengelamun. syaitan kan yang paling bijak memanjang-manjangkan angan-angan.. heeee

video
  
jom, dengar juga sedikit ilmu tentang alam ghaib ini.. Allahua'lam tentang kebenarannya. saya tidak ambil ia 100%. sebab golongan jin muslim juga sama seperti golongan manusia muslim. ada banyak jenis dan ada banyak tingkat keimanan dan keyakinan mereka kepada ajaran islam. kalau yang baru masuk islam, maknaya banyak lagi la islam yang mereka harus belajar. makanya kemungkinan itu ada sahaja. sama seperti ada muslim yang menipu, tokok tambah dan sengaja menghangat2kan cerita mereka. semoga Allah bagi kita kekuatan untuk meninggalkan sifat-sifat munafiq ini.

here it is. tak perlu dengar habis pun. ada sangat banyak siri. huu.

Allahua'lam. sedikit sebanyak after dengar ni.. saya boleh cakap.. mintalah perlindungan dari Allah.
Syaitan musuh kita. dia yang menyebabkan ibu dan bapa kita keluar dari syurga.. trick-trick yang mereka gunakan sudah semakin licik.

Dec 4, 2011

Berlari lumba-lumba

Assalamu'alaikum wa rahmatullahi wa barakatuh, 
wa rahman wa ridhwan..

Muqaddimah
Muharram masih lagi pada fasa awal.. kalau tengok bulan, masih anak-anak lagi bentuknya. hoho.
kemuncaknya adalah setiap hari.. tapi yang lebih special adalah pada 10 Muharram. hari a'shiira.. eh. tersasul. hari a'syura. ^^ . a'shiira maksudnya lain.

Antum tahu kan, bulan haram adalah bulan yang sangat barakah. di siang dan malamnya kita sangat dilarang melakukan kezaliman terhadap diri kita. kita sangat dilarang melakukan maksiat. kebaikan yang dilakukan akan digandakan pahalanya manakala kejahatan yang kita lakukan juga cukup dahsyat juga balasannya.. nanti boleh rujuk entry sebelum ini.

```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Leher panjang 
adat manusia.
suka berlumba-lumba. tak kira lah dalam mengejar kebaikan (alhamdulillah) malah yang lebih dahsyat lagi manusia ni selalu sangat nak mendahului kawan yang lain dalam hal keduniaan, sentiasa mahu yang paling terbaru, mengikuti nafsu dan sentiasa mahu yang teratas, mengikutkan ego. tetapi berkejar-kejaran ke arah kebaikan hanya dipandang sebelah mata. [peringatan: ini hanya berlaku pada orang yang punya penyakit hati dan berlumba-lumba bukan atas dasar keperluan] anda mungkin tidak. ^^

but hey, wait a second. takkanlah semuanya negative kan. heh. ok lah-ok lah.. lets talk only about great-great things. it has the positive side la kawan, all the mata' (keperluan dunia) yang Allah berikan itu.. will give you so many advantage once you use it accordingly, mengikut garis yang Allah mahukan. ^^ Allah pun memang cakap kan, Dia ciptakan utk kita besi (al-hadid), [pesanan: siapa yang pernah dengar hadith tentang besi akan lebih feel .hikhik. makanya siapa yang nak sharing tambahan sila roger-roger and out] untuk melihat siapa yang gunakannya untuk menolongNya dan rasul-rasulNya. ::57:25::

Badan utama
Remaja sekarang, ikhwah akhawat pun remaja juga.. berlumba-lumba beli gadget itu ini, tablet, android, notes, bb dan segala macam yang saya pun kurang arif. hoh. afwan diri. belum cukup ambil tahu lagi. Yang syioknya, kita boleh donload Quran. ^^. dai'e kan orang yang memilih untuk sentiasa menjaga ibadah, tilawah, amalan nawafil dll. makanya pastilah sangat seru (bahasa indo: = seronok) bila dapat tilawah dimana-mana sahaja kan. tak perlu bawa keluar quran kecil berzip mahupun diari kita tu. kini cukup bergaya menggenggamnya ditangan kanan dan kiri. ^^. Tilawah 1 juzu'/24j checked. insyaAllah. Daaan... yang paling-paling (kesalahan tatabahasa pulop) seeruuu sekali, kita dapat bonus lagi tu.. oleh kerana senyap-senyap. sebab orang tak tahu.. kita shhhh-shhhh membaca. dan tiada tanda AQ dibuka. ~_~
Dari Uqbah bin Amir r.a berkata, Rasulullah saw. bersabda 
"Orang yang membaca Al-Quran dengan suara keras adalah seumpama seorang yang memberikan sedekahnya secara terang-terangan dan seorang yang membacanya dengan suara perlahan adalah seumpama seorang yang memberikan sedekahnya secara sembunyi-sembunyi 
(Hr. Tirmidzi, Abu Daud, Nasai dan Hakim)
Antum tah tak fadhilat bersedekah secara sembunyi-sembunyi?? mereka dapat naungan daripada Allah.. huuuwahhh...

 “Ada tujuh golongan yang akan Allah naungi dengan naungan-Nya, pada hari dimana tidak ada naungan kecuali naungan-Nya.
وَرَجُلٌ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ فَأَخْفَاهَا حَتَّى لاَ تَعْلَمُ شِمَالُهُ مَا تُنْفِقُ يَمِيْنُهُ
(diantaranya) …dan seorang yang bersedekah lalu ia menyembunyikannya sampai-sampai tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diinfakkan oleh tangan kanannya…” (HR Bukhari)

Pada surah ini pula.. 2:271, Allah berfirman:

Jika kamu menampakkan sedekah-sedekahmu maka itu baik. dan jika kamu menyembunyikannya dan memberikannya kepada orang-orang fakir, maka itu lebih baik bagimu dan Allah akan menghapuskan sebahagian kesalahan-kesalahanmu. dan Allah Mahateliti apa yang kamu kerjakan,

0wkeyh.. ini buat saya jealous.. huaaa.. hanya ada 2 kelompok manusia yang kita boleh jeles pada mereka. pertama is orang yang berilmu dan dia mengamalkannya dan kedua is orang yang punya harta dan dia gunakannya di jalan Allah.

After all, its all depends on certain condition. ada masanya yang membaca secara jahar itu lebih baik. untuk mengajarkan dan menggalakkan dan berkongsi pahalanya. dan adakalanya membaca secara perlahan itu lebih baik untuk mengelak riak dan mengganggu orang lain. sebab tue la its not a part of islamic teaching to switch on, out loud alunan AQ di masjid-masjid.

Allahua'lam.

Nov 27, 2011

ceplok ditambah garam

Asalamua'laikum akhawat ikhwah.. nak share potongan artikel dari belog eramuslim..


“Semakin banyak peziarah yang berangkat ke Makkah, semakin meningkatlah fanatisme (Keislaman).” -Koran De Locomotief, 1877-

Seratusan tahun lalu sejak kalimat tersebut dimuat di Koran Hindia Belanda De Locomotief (terbit pertama kali di semarang 1845), umat Islam di Indonesia pernah merasakan bagaimana momentum haji begitu berpengaruh dalam diri pribadi. Ditakuti oleh musuh-musuhNya, tapi dicari-cari oleh perindu tuntunanNya. Tidak ada kisah jema’ah pulang haji menjadi pencuri. Tak ada pula mereka yang setiba dari Tanah Suci kemudian mendekam di bui karena kasus korupsi. Haji adalah momentum suci untuk membawa misi Islam ke dalam negeri.

~menarik tak.. terasa ingin cepat-cepat kembali kepada keadaan seperti ini..
tapi keinginan sahaja tidak cukup, kerana jalan ini panjang dan perlukan orang yang mampu menggerakkannya..

rindu saat itu..
saat itu islam merupakan nadi kehidupan manusia yang punya nama muslim..  
rindu,
suatu masa dulu..
seperti islam yang semula dan sebaiknya.

Nov 22, 2011

Kemuliaan akhlaq

Oleh: Dr. Hamdi Fattouh Waly

Sejarah mengesahkan fakta yang diketahui muda dan tua, guru dan pelajar, iaitu negara terbesar di dunia Islam dan yang paling ramai penduduk telah memeluk agama Islam tanpa sebarang peperangan dan pertempuran, bahkan tanpa mereka lihat seorang pun daripada sahabat Rasulullah saw yang memegang panji-panji penaklukan di jalan Allah.

Anda boleh merujuk kepada buku-buku sejarah untuk mengetahui bagaimana Islam masuk ke Asia, Indonesia, Malaysia, Tanah Melayu dan Filipina, Singapura, China dan lain-lain dari negara ini; untuk melihat fakta yang jelas. Terbukti bahawa sebab bagi kemasukan negara-negara ini dalam Islam adalah dengan ‘senjata’ yang menakjubkan, iaitu melalui akhlak yang baik, layanan yang baik, dan kemampuan luar biasa untuk menzahirkan Islam melalui tingkah laku yang diamalkan, akhlak yang diterapkan dan keyakinan yang mendalam dan kepercayaan kepada Tuhan.

Senjata yang halus, lembut, dan indah inilah yang digunakan oleh Rasulullah saw dalam menggerakkan dakwahnya kepada orang-orang Arab di Mekah, sebagai mempraktikkan friman Allah SWT (bermaksud):

“Terimalah apa yang mudah engkau lakukan, dan suruhlah dengan perkara yang baik, serta berpalinglah (jangan dihiraukan) orang-orang yang jahil (yang degil dengan kejahilannya).” (Al-A’raf: 199)

Dan Allah mengajar cara untuknya bekerja dan jalan untuk sampai kepada hati manusia dengan firman-Nya (bermaksud):

“Katakanlah (wahai Muhammad): "Inilah jalanku, aku dan orang-orang yang menurutku, menyeru manusia umumnya kepada ugama Allah dengan berdasarkan keterangan dan bukti yang jelas nyata. Dan aku menegaskan: Maha suci Allah (dari segala iktiqad dan perbuatan syirik); dan bukanlah aku dari golongan yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain."  (Yusuf: 108),

Allah turut memuji baginda dengan keistimewaan yang diberikan kepadanya dan kemuliaan akhlak yang ada padanya. Firman Allah SWT bermaksud):

“Dan bahawa sesungguhnya engkau mempunyai akhlak yang amat mulia.”  (al-Qalam: 4),

Allah SWT turut mengajar kita bahawa cara yang paling mudah untuk sampai ke lubuk hati manusia adalah melalui lemah lembut, akhlak yang baik, memaafkan, memohon keampunan, merendah diri kepada manusia dan membuang sifat ego. Inilah yang kita fahami daripada firman Allah SWT (bermaksud):

Dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari kelilingmu. Oleh itu maafkanlah mereka (mengenai kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu), dan pohonkanlah ampun bagi mereka, dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan (peperangan dan hal-hal keduniaan) itu. kemudian apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya.  (Ali-Imran: 159).

Allah SWT turut menyebut secara khusus dengan perintahNya supaya merendah diri kepada manusia dalam ayat (bermaksud):

“dan sebaliknya hendaklah engkau merendah diri kepada orang-orang yang beriman (sekalipun mereka dari golongan fakir miskin.”  (Al-Hijr: 88),

Dan diulangi di dalam ayat (bermaksud):

“Dan hendaklah engkau merendah diri kepada pengikut-pengikutmu dari orang-orang yang beriman.” (As-Syu`ara’: 215).

Allah tidak memuji kehinaan dan kelemahan dalam setengah keadaan melainkan ketika seorang saudara berdakwah untuk saudaranya dan beliau berurusan dengannya dalam ayat yang menggambarkan akhlak orang yang beriman: 

“Mereka pula bersifat lemah-lembut terhadap orang-orang yang beriman dan berlaku tegas gagah terhadap orang-orang kafir.” (Al-Maidah: 54)

Dan menggambarkan mereka dalam ayat lain dengan kasih sayang antara satu sama lain:

“Dan orang-orang yang bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir yang (memusuhi Islam), dan sebaiknya bersikap kasih sayang serta belas kasihan kasihan sesama sendiri (umat Islam).” (Al-Fath: 29).

Allah SWT telah menunjukkan kepada kita cara yang paling baik dan berkesan untuk sampai ke lubuk hati manusia melalui firman-Nya (bermaksud):

“Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan dan mematuhi perintah) Allah, serta ia sendiri mengerjakan amal yang soleh, sambil berkata: "Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang Islam (yang berserah bulat-bulat kepada Allah)!". Dan tidaklah sama (kesannya dan hukumnya) perbuatan yang baik dan perbuatan yang jahat. Tolaklah (kejahatan yang ditujukan kepadamu) dengan cara yang lebih baik; apabila engkau berlaku demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib. Dan sifat yang terpuji ini tidak dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang-orang yang bersikap sabar, dan tidak juga dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang yang mempunyai bahagian yang besar dari kebahagiaan dunia dan akhirat.  (Fussilat: 33-35).

Rasulullah saw turut menunjukkan kita satu senjata yang optima untuk membuka minda dan mendekati jiwa dengan mengatakan (bermaksud):

"Tidak akan masuk syurga sehingga kamu beriman dan kamu tidak dianggap beriman sehingga kamu saling cinta-mencintai. Mahukah saya tunjukkan kepada kamu sesuatu amalan yang jika kamu melakukannya nescaya kamu akan saling cinta-mencintai? Sebarkanlah salam di antara kamu." (Riwayat Muslim)

Para pendakwah adalah orang yang hidup bersama Allah yang mengalir di dalam jiwanya makna-makna belas kasihan, kemesraan dan kasih sayang, iaitu mereka sentiasa bimbangkan kesudahan yang buruk kepada manusia dengan memberikan kasih saying dan belas kasihan terhadap manusia. Inilah akhlak Rasulullah saw: 

“Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri (iaitu Nabi Muhammad s.a.w), yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahan yang ditanggung oleh kamu, yang sangat tamak (inginkan) kebaikan bagi kamu, (dan) ia pula menumpahkan perasaan belas serta kasih sayangnya kepada orang-orang yang beriman.”  (At-Taubah: 128).

Contoh-contoh yang menunjukkan kebaikan akhlak Rasulullah saw dengan musuh-musuhnya dan kesan daripada akhlak ini di dalam membuka hati semasa dakwahnya terlalu banyak sehingga sukar dihitung. 

Disedut dari blog ustaz Suhaimi

Nov 21, 2011

Seketul darah yang punya rasa

Dalam sunyi itu ku mengetahui
masih banyak kekurangan
dalam keyakinan itu

Panggilan atas panggilan
Perjalanan pulang
Masa yang kesuntukan
Penjaga yang menanti
Helaian yang kosong
Lampu yang menyala-nyala
Catatan yang disegerakan
Tenaga yang kehabisan

Ku datang dengan beberapa tujuan
tapi ku pulang membawa seribu kemanisan

tsabatkanlah YA Allah
Sabarkanlah YA Rabbi
Bantukanlah YA Rahim.

kerana terlalu 
masih banyak
tarbiyah

Nov 19, 2011

Kita terlalu dekat dengan jurang Al-Hawa

Seorang lelaki, seorang lagi dengan sifat keperempuanannya.
seorang dengan cara ini, seorang lagi sangat yakin cara itu
seorang tough, seorang lagi ujian hebatnya berbeza
seorang kasar, seorang lagi halus hatinya
seorang manja, seorang lagi dewasa
seorang slow, seorang lagi laju
seorang banyak bicara, seorang lagi pendam
seorang pembersih, seorang lagi ala-ala kadar
seorang terburu-buru, seorang lagi matang
seorang independent, seorang lagi tak boleh sendiri
seorang pandang singkat, seorang lagi pandangnya jauh
seorang senang naik angin, seorang lagi mudah sangat makan dalam

Dalam banyak keadaan, ia tidak menimbulkan masalah pun. Kerana seharusnya ia akan sentiasa berjaya menampung kekurangan satu dengan yang lain. Sebab kalau antum sedar, masalah hanya akan timbul apabila dalam hati itu robek imannya. Sehingga walau yang terkoyak itu hanya sedikit, tetap akan ianya menyebabkan ciri orang-orang yang beriman pada dirinya itu berkurang.  Terhakis iman sehingga tiada sifat ar-Rahman dan lemah lembut kepada mukmin. Itulah yang terzahir saat hati itu bocor dari isian iman.
Wahai orang-orang yang beriman! Barang siapa diantara kamu yang murtad  dari agamanya, maka kelak Allah akan mendatangkan suatu kaum, Dia mencintai mereka dan mereka mencintai-Nya, dan bersikap lemah lembut terhadap orang-orang yang beriman, tetapi bersikap keras terhadap orang-orang kafir, yang berjihad di jalan Allah, dan yang tidak takut kepada celaan orang yang suka mencela.      (5:54)

Mereka yang berlainan sifat ini ibarat magnet yang berlainan kutub.. akan tetap cool dan tarik menarik mengikat satu sama lain serta saling mentsabatkan.. semuanya hanya kerana mereka mengangkat tangan kepada Tuhan yang sama, berdiri menghadap Rabb yang sama dan bersujud meminta kepada Allah yang sama. Maka Allahlah yang akan menyatukan hati mereka. Sentiasa. Menimbulkan cinta setelah mereka mencintai Allah. Kemudian setelah itu mereka saling Melengkapkan untuk bersama mewujudkan alam penuh barakah dan rahmah pula. Kecualilah dalam pada masa yang sama, orang-orang yang punya tuhan yang sama ini masih menjadikan al-Hawa sebagai pertimbangannya dan lorong laluannya. Maka selama itu pula orang-orang ini sedang melalui lorong salah yang menyesatkan sehinggalah dia berusaha mengikuti al-Wahyu pula.

Namun alam yang barakah tidak juga bisa terlahir tanpa hubungan dan harakah yang barakah. Kemanakah hilangnya barakah? yaitu Hubungan yang terputus dari sumber Rabbani, Harakah yang tidak mengikut sunnatullah, yang berjamaie hanya dengan insan yang sebulu, yang tidak mengangkat syuro dan yang mengikut al-HawA.. harakah oleh insan-insan yang tidak mampu merendahkan diri dan menyamatarafkan yang terbaik dan yang terperosok dalam pandangan manusia dalam kelompoknya dan yang tidak mampu menolak menolak ego. Adakah kita juga mahu menjadi seperti kebanyakan orang yang hanya menunggu ketetapan Allah, ketetapan seperti yang telah berlaku kepada orang-orang terdahulu, kerana masa itu jika kita menunggunya sangat mampu bertahan untuk datang bertemu kita.

Jom kambuskan jurang al-Hawa dengan tanah.
Tidak dikatakan beriman seseorang diantara kalian sehingga dia mencintai kepada saudaranya sebagaimana apa yang dia cintai bagi dirinya sendiri

Nov 5, 2011

kapankah indah muka bumi seperti petala langit?


Animal knows and recognized the words of Allah, Al-Kareem..
They submit to the will of 0ne God, The Creator.. for sure!

But, for them to cooperate with human 
it also needs the submission of the human's heart to Allah The All-knowing.
they will cooperate and allow themselves to be slaughter, 
only if we utter all those Words to them faithfully.

Bismillah, In the name of Allah.. 
Allahuakbar, Allah The Almighty.. 



````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
 on the other side, I want to convey the message that
what all these animals need is an islamic surrounding!
A tiger will not harm a human if everyone has a muslim attitude.
nor will an elephant dare to step on a man if we practice Allah's Law.
i beg you, to ponder upon those statement.

Please do not underestimate Allah's Power.
During the time of the prophet.. He can speak to the animal.
and during the time of the sahabah.. they never afraid to leave their cattle side by side to the fox.
All of these animals are muslim.. the water, the air, the trees.. all of them. 
even the wildest one.

the Human and them can live peacefully without harm.
only if We the humankind practicing the true islam.
The heaven and the earth and everything beween them submit to the WILL of Allah.
it is only Human that have soo many from their descent
who do not become muslim (read:submit)  in their heart and actions..

it is solely the mistakes of the human generation  
because they break the sunnatullah.
T .T

harvesting the forest
with greed

contaminating the water
and pretend to be so called innocent

conducting 'mercy' killing
with cruelty

arrogant in conduct

 hunting animals fot their fur
and be hidden by the need of fashion  

having false prejudice of Allah 
in all times.

huhhh.
belumkah tibanya masa bagi orang-orang beriman 
untuk tunduk dan patuh, 
belum tibakah masanya,
untuk mengingati Allah dengan khusyuk?

Nov 3, 2011

Bekalan nasi iman dan berlaukkan amal

 
*********************************************************
adik: akak, saya rasa bosan la.
akak: bosan tu hanya akan dirasa oleh orang yang tidak bekerja dik. 
 adik: T.T
*******************************************************
kawan A: ukhti, saya rasa malas la
kawan B : hmm, mungkin anti asyik fikir pasal diri sendiri kot? jom sama2 check balik, atau mungkin anti tak bekerja kot? Sampai ada masa lapang yang banyak sampai mampu memberi ruang kepada syaitan untuk memasukkan fikiran-fikiran negatif dan cita-cita yang rendah dalam diri anti.
kawan A: T.T
*******************************************************
sahabat Y : awak, saya rasa saya dah penat la.
sahabat Z: awak.. mungkin awak belum cukup yakin kot terhadap Allah.. teruslah bekerja.. Dia hanya nak uji awak jea.
sahabat Y: T.T
********************************************************
tetapi, jangan lupa.. dalam semua keadaan, amal perlu diseganding-selarikan dengan bekalan ruuh dan iman. tidak boleh sama sekali kita compang-campingkan salah satu dari amal@kerja dan bekalan.
adakah solat kita sesuai dalam waktunya, adakah hati kita semakin khusyuk, adakah solat kita juga diawal waktu.. adakah malam hidup buat kita? adakah.. adakah dan adakah... jom terus muhasabah.

Oct 31, 2011

wangikah mulut?

Salam'alaik..

Apa kabar? Dah gosok gigi? erk.
asiff jiddan la, kawan-kawan saya ramai yang dokter gigi.. dorang ni sangat la particular bab-bab penjagaan gigi ni.. gosok gigi kena berapa lama.. mouthwash lagi.. floss gigi lagi.. haha.. yang saya ni pula background family taklah educated sangat.. so takde la mak ayah saya ni bagi penerangan mantop-mantop sekali macam itu-macam ini bila malas nak jaga gigi.. penerangan yang simple-simple aje.. tapi saya faham dan mereka berjaya timbulkan dalam hati saya perasaan tak mahu gigi saya rongak, hitam dan berl0bang.. anda faham ke?

ni la salah satu yang kita lack dalam sistem pembelajaran kat sekolah. cikgu-cikgu hebat kita ni dah ajar boom bum-boom bum teori hebak-hebak kat depan tue.. tapi lupa pula inject feeling dulu dalam hati murid-murid sebelum mereka dapat kita harapkan mengamalkan ilmu yang kita tumpahkan dengan jayanya tadi...

tengok macam mak ayah tadi.. tak perlu cakap banyak-banyak.. tak perlu ilmu tinggi melangit.. cukuplah perkataan yang menusuk sampai ke jantung paling dalam dan contoh yang membekaskan RASA di hati..

~jom, ubah sistem kita mendidik! dalam keluarga, sekolah dan liqo-liqo kita.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tapikan, susah juga yea nak istiqomah dengan ilmu yang kita dah dapat. susah nak jadikan amalan kita setiap hari sentiasa maintain mantop and bertambah baik.. sedar tak sedar, semuanya memang depends pada kekuatan hubungan kita dengan Allah. Kalau baik. maka Dia akan sentiasa memberi kita kekuatan yang bertambah dan kebaikan demi kebaikan.. selain itu, niat juga akan sentiasa dapat menimbulkan kesedaran yang menghalang kita daripada menjadikan amalan tersebut sebagai rutin dan tidak bernilai apa-apa. 

Samalah macam ilmu tentang gosok gigi.. mungkin kita dah dapat kesedaran tentang kepentingan menggosok gigi itu pada pertama kali kita diajarkan.. kemudian kita berbuat dengan penuh gayanya.. namun, lama-kelamaan aktiviti gosok-gosok gigi itu jadi kebiasaan dah.. setiap kali sebelum solat gosok gigi, setiap kali mandi gosok gigi.. atau yang lebih teruk lagi adalah bila lama kelamaan, aktiviti gosok-gosok gigi ini makin kita tinggalkan. sebab feeling kita tue makin lama makin pudar. lepas bangun tidur tak gosok gigi, sebelum solat tak gosok gigi dan sebelumtidur pun malas gosok gigi.. huu, habislah..

^^.. hee.. itu point penting tue.. tapi apa yang saya nak cerita kat sini is about the fundamental steps untuk mendidik manusia menjadi lebih baik dan dapat melakukan perubahan. Tak kiralah untuk mengajar dia kepentingan gosok gigi ke, pemantapan dari segi pelajaran ke, dari segi kepimpinan ke, apatah lagi dalam beragama.. anda dah dapat list out-kan tak? jawapan dia dah ada dah dalam analogi gosok-gosok gigi tadi.. meh la saya buat tooth-extraction pada anda para individu yang ingin menjana perubahan sekeliling dan perubahan diri sendiri..

  • menimbulkan KeSEdAraN dalam diri mereka dan menambah informasi
  • islamiyah dan semuanya harus bertepatan dengan kehendak Allah
  • wujudkan perasaan rendah hati supaya sentiasa boleh menerima pendapat orang yang menegur (sebagai bekal-sesuatu yang mesti ada- untuk berubah)
  • membina kemampuan menghitung diri sendiri sehingga boleh mengakui kelemahan diri (keadaan ini yang akan menghantar kita kepada kesedaran dan perasaan rendah hati)
  • menanamkan perasaan relakan diri dibentuk secara berterusan dan ditegur supaya niat kita sentiasa dapat diperbaiki dan diperbaharui dan tidak menjadi rutin (pembentukan mestilah melalui sistem yang tersusun dan berfokus kearah matlamat akhir)
  • kita harus melihat masalah yang berlaku secara menyeluruh sehingga kita dapat mengenalpasti punca permasalahan dengan sebaiknya sebelum memberi masukan membina
and m0st of all, kena la ada insan-insan (read:support system) yang ikhlas membimbing sehingga berlakulah perubahan.

******************************************************************************

anda tahu tak kisah hebat anak-anak Palestin dengan mukjizat agung umat islam?
apa itu mukjizat tersebut? well, Al-Quran lah.. KalamuLLah ini telah tertanam sebati dalam jiwa mereka. anak semuda 5 tahun sudah menghafaz satu al-Quran. anak-anak muda ini ada juga masa lepak-lepak.. tapi aktiviti mereka pada masa lapang ini hanya ada dua.. pertama adalah bergaduh (read: melatih fizikal) atau membaca al_quran dan menghafaznya.. anak-anak muda yang bisu juga berusaha membacakan (read: mengeluarkan suara) dengan susah payah semasa bertilawah.

saya pula.. untuk dapat bertilawah yang mantop setiap hari pun susah...
kalau dulu saya tak pernah kisah berapa page jea sehari yang saya dapat baca..
pernah juga lidah tak basah dengan tilawah, unless surah-surah dalam ma'thurat..
time tue tak rasa diri ni terok sangat pun.. rasa that i am still ok!
sedangkan minimum buat kita para manusia dai'e.. satu harinya harus tilawah 1juzu al Quran.. 20 page perhari tahu.. ^^ Alhamdulillah, satu hari tue Dia pm saya. dan saya tersedar.. kemudian, kisah anak-anak Gazza tersebut menambah lagi rasa itu dalam hati saya. terima kasih! ^_~

jom, sama-sama peduli. jom, jadikan dalam hati kita bercahaya berpahatkan kalimah-kalimah Allah. jom mula membaca secara istiqomah setiap lepas solat. jom, betulkan niat. jom, mensyukuri nikmat hidayah ini, mukjizat ini, mulut ini dan suara ini. dan jom, relakan diri ditarbiyah.

~the key point of success in Tarbiyah is that the person that undergoes tarbiyah wanted to change..

Oct 28, 2011

urgensi Qudwah di jalan ular panjang..

Salam'alaik...

Hari ini saya nak perkenalkan anak kedua saya. weee~ ^^

I feel great. bila saya mengomel pada dia.. i just love it.. she seems to understand. but agak susah untuk pastikan keduanya terjaga dengan sempurna setiap masa.. and equally treated at all time. kerana hati pasti condong ke salah satu.. yang satu dah faham kita part yang ni.. and yang satu pula sangat memahami kita pada bahagian yang lain pula.. ~_~.. tapi kedua-duanya sama, saya sayang! Sebab tue la beberapa minggu lepas masa saya realize something was wrong dengan it's the light ni, saya jadi cuak.. saya tak boleh date dengan dia kalau saya pakai google chrome.. bayak kali cuba, tapi still tak dapat.. haish.. putus asa.. saya decide untuk make another one.. huhu.. tak perlu la chehrita panjang-panjang.. just read here..  wee~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Anda pernah dengar tenang bulan haram?

semalam-semalam, dalam bulan haram.. saya telah menzalimi diri saya.. sedangkan Allah turunkan suruhan kepada kita.. "maka janganlah kamu menzalimi dirimu dalam (bulan yang empat) itu,..."

tahu tak macam mana menzalimi diri kita itu? well, kita menzalimi diri sendiri bila kita tidak melakukan kebaikan bila ada peluang untuk melakukannya dan kita melakukan kesalahan dengan alasan kita ada reason untuk melakukannya..~fuih.. berlipat ganda dosa saya.. T.T

Pada hari semalam-semalam itu.. saya kehilangan banyak peluang.. saya tidak menunjukkan qudwah hebat dalam jalan seperti ular yang panjang ini.. saya lepaskan marah saya.. tapi dari segi expression jea la.. and dengan apa yang saya simpan dalam hati.. sebab saya ada alasan! huh.. ego kan. tinggi betol ego ni.. ce la ranapkan sket ego tue.. 
instead of sabar.. dengan segala peringatan dan ganjaran yang saya dah dengar.. saya masih lupa untuk mengingatkan diri supaya sabar.. lupa untuk membalas dengan cepatnya keburukan yang didapat dengan kebaikan.. ala.. macam pokok mangga yang dibaling batu tue~ macam tue la orang sabar.. cepat-cepat maafkan, cepat-cepat telan perasaan dia bagi orang tak nampak, cepat-cepat solat minta tenangkan hati, cepat-cepat ucap alhamdulillah, cepat-cepat ingat dekat ALLAh.. beeestnyaaa... Allah! kuatkan saya... dah bertambah usia tarbiyah saya ni.. tapi apa nilai yang bertambah dalam diri ni.. please don't be mad at me.. T.T.. Allahumma astajibdo'ana~

kejap lagi kita bakal menjejakkan kaki dalam bulan Haram Zulhijjah pula.. Alhamdulillah Allah bagi saya info ni 26 Zulka'dah lalu.. walaupun dah terlepas 26hari untuk beramal dalam bulan haram.. but still, i still have a chance today! do you know what He has told us about this 4 months? ini saya suka nak kongsikan..

Ibnu Jarir ath Thabari rahimahullah meriwayatkan melalui sanadnya, dari Ibnu Abbas radhiallahu anhu sehubungan dengan pengagungan Allah terhadap kesucian bulan-bulan ini, beliau berkata, “Allah Ta’ala telah menjadikan bulan-bulan ini sebagai (bulan-bulan yang) suci, mengagungkan kehormatannya dan menjadikan dosa yang dilakukan pada bulan-bulan ini menjadi lebih besar dan menjadikan amal shalih serta pahala pada bulan ini juga lebih besar.” (Tafsir ath Thabari)

 so here are the short list of things that we are ask to do during the month of Zulka'dah (take note:but zulkaedah yea), Zulhijjah, Muharram and Rajab:
  • tidak boleh berperang tetapi akan ada kaum musyrik yang sengaja menyucuk-nyucuk kita supaya melanggar larangan ini, maka jika berlaku peperangan dengan mereka, dan mereka mula menyerang, kita boleh mempertahankan diri
  • ditekankan supaya meninggalkan larangan
  • ditekankan supaya melakukan suruhan Allah
  • dilarang menzalimi diri sendiri yaitu dengan tidak melakukan kebaikan apabila mempunyai peluang melakukan kebaikan serta tetap berkeras melakukan kesalahan walaupun ada ruang untuk meninggalkannya.. (rujuk surah at-Taubah - 9:36)
Saya rasa sangat gembira bila tahu perkara ni.. yea la selama ni hanya tahu tentang kelebihan-kelebihan yang dahsyat yang Ramadhan ada.. kali ni saya tahu tentang bulan-bulan lain yang boleh menjadi platform buat kita mengekalkan momentum dahsyat kita dalam bulan Ramadhan itu.. untuk mewujudkan rasa kebersamaan dengan Allah.. untuk mengejar TAqwa.. kita harus menjiwai Ruuh bulan Haram melebihi kaum Quraisy yang sangat menghormati bulan haram ini.. mereka sanggup menahan tangan dari membunuh musuh-musuh mereka apabila masuknya bulan haram ini.. saya cerita pada ibu saya tentang bulan haram ini.. dia pun baru tahu.. dan saya jadi bertambah excited untuk bercerita pada dia.. anda pun sampai-sampaikanlah kehebatan bulan ini.. Allah pilih special buat kita untuk beramal.. ^^

*************************************************************************

kemudian, pada petang yang sama.. sampai moment suweeet bangat.. Allah tegur saya... betapa penuh kasih dan sayangnya Allah pada kita.. Dia sentiasa memberi kita ruang untuk belajar dan belajar dan improve.. saya baca belog ustazah yang saya hormati dan kagumi.. and it happened that she shared a great hadith..


Daripada Abi Umamah r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda (maksudnya): “Sesungguhnya malaikat (pencatat amal) sebelah kiri mengangkat qalamnya selama enam jam tidak mencatat dosa seorang muslim yang melakukan kesalahan atau kejahatan. Sekiranya dalam tempoh itu dia menyesal dan beristighfar, dosa itu dicampakkannya (tidak dicatat). Jika tidak, maka dia akan catat satu dosa sahaja!”
Riwayat at-Tabrani dan al-Baihaqiy

saya.. cepat-cepat mengira dengan jari.. eh, dah berapa jam ni yea lepas saya rasa marah tadi... T.T
Alhamdulillah.. wa syukurillah..

***********************************************************************

Uhibbukum fillah..

and today.. kak cik wardina safiyyah sahre this yang touched my heart..
urgensi Qudwah di jalan panjang ini bermula dengan fikiran kita..
build positive thinking k my dear..
jom berprasangka baik!
within yourself it starts.
Watch your thoughts; they become words.
Watch your words; they become actions.
Watch your actions; they become habits.
Watch your habits; they become character.
Watch your character; it becomes your destiny.

Oct 22, 2011

terPaksa ke, suka? check balik

Al-Quran 'memaksa' kita untuk bercakap. amacam, antum setuju tak? ^^. Tapi Ia tidak menjadikan kita terpaksa untuk bercakap, kerana Ia terlebih dahulu menimbulkan cinta dalam diri kita padanya. Pada setiap bait kata Allah yang ada dalamnya.

Lalu Ia menjadikan kita bercakap tanpa rasa terpaksa, tapi dengan penuh ke-eager-an untuk berkongsi kata-kata belaian, amaran, suruhan, larangan dan segala inci syariat yang ada.. ~sweet kan..

```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Saya tak pandai barcakap. Anda faham ke? Maksud saya, bukanlah saya ni tak boleh langsung sebut even satu dua suku kata. Tapi saya yang dulu sangat tak pandai untuk menyampaikan kata-kata hikmah penuh isi dengan orang lain. heh, sekarang pun tak pernah penuh berisi pun.. weee ~ Pasti saya jadi beku, kaku, malu, tersipu-sipu dan membatu.. haha.. Sekarang pun masih tak jauh banyak bezanya, cuma adalah sedikit progression walau tak banyak. Walau confidence itu kadang ada kadang tidak. Kadang-kadang terhenti lama sampai ada yang ingat: eh, dah ke? hahaha. (^^) asif jiddan, consume masanya..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kalau bukan kerana tarbiyah, saya mungkin tidak berubah..
kerana tarbiyah 'mengajar' saya untuk bercakap..  ia membuat saya faham kenapa saya perlu mengeluarkan kata-kata. Qudwah sendirian tidak cukup untuk memberi faham. Agama kita adalah agama hujah dan dialog. (huhu, pinjam tagline U. Asri) Dan kerana masih banyak kalimah Al-Haq yang belum tertegak dan tersampaikan kepada segenap manusia. berat pada mulanya.. tapi disebabkan ia mengubah dengan kasih sayang, ia jadi mudah.. betol tau. tarbiyah tak pernah jahat.. ala, ikhwah-akhawat mesti faham punya.. kan.

Kata-kata murobbi yang terngiang-ngiang sampai sekarang.. and ia dapat award best quote of the day tau by my sister.. hihi.
~syafakillah my dear~

:: kerana tarbiyah mengubah sesuatu yang tidak mampu itu menjadi mampu ::

Pentarbiyahan ini bermula dari bulatan kecil-kecil.. yang gembira dan penuh muzik cinta.
membawa perubahan yang perlahan-lahan tapi insyaAllah impaknya sangat besar!
percayalah! awak pun boleh.. ^^

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ukhti, saya came across this ayah.. and i want to share with you..

﴿يَـأَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَآ أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ وَإِن لَّمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ لاَ يَهْدِى الْقَوْمَ الْكَـفِرِينَ ﴾ ﴿قُلْ يَـأَهْلَ الْكِتَـبِ لَسْتُمْ عَلَى شَىْءٍ حَتَّى تُقِيمُواْ التَّوْرَاةَ وَالإِنجِيلَ وَمَآ أُنزِلَ إِلَيْكُمْ مِّن رَّبِّكُمْ وَلَيَزِيدَنَّ كَثِيراً مِّنْهُمْ مَّآ أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ طُغْيَـناً وَكُفْراً فَلاَ تَأْسَ عَلَى الْقَوْمِ الْكَـفِرِينَ - إِنَّ الَّذِينَ ءامَنُواْ وَالَّذِينَ هَادُواْ وَالصَّـبِئُونَ وَالنَّصَـرَى مَنْ ءَامَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الاٌّخِرِ وعَمِلَ صَـلِحاً فَلاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ ﴾


Ini, saya ambil terjemahan dalam 2 bahasa.. (5:67-69)

(67. O Messenger! Convey what has been sent down to you from your Lord. And if you do not, then you have not conveyed His Message. Allah will protect you from mankind. Verily, Allah guides not the people who disbelieve.)
(68. Say: "O People of the Scripture! You have nothing till you act according to the Tawrah, the Injil, and what has (now) been sent down to you from your Lord (the Qur'an).'' Verily, the revelation that has come to you from your Lord makes many of them increase in rebellion and disbelief. So do not grieve for the people who disbelieve.)
(69. Surely, those who believe, and those who are the Jews and the Sabians and the Christians, whosoever believed in Allah and the Last Day, and worked righteousness, on them shall be no fear, nor shall they grieve.)
      ~~~~~~~~~~~~~~~    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

[67] Wahai Rasul Allah! Sampaikanlah apa yang telah diturunkan kepadamu dari Tuhanmu; dan jika engkau tidak melakukannya (dengan menyampaikan semuanya), maka bermakna tiadalah engkau menyampaikan perutusanNya; dan Allah jualah akan memeliharamu dari (kejahatan) manusia. Sesungguhnya Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada kaum yang kafir.
[68]Katakanlah: “Wahai Ahli Kitab! Kamu tidak dikira mempunyai sesuatu ugama sehingga kamu tegakkan ajaran Kitab-kitab Taurat dan Injil (yang membawa kamu percaya kepada Nabi Muhammad) dan apa yang diturunkan kepada kamu dari Tuhan kamu (iaitu Al-Quran)” Dan demi sesungguhnya, apa yang diturunkan kepadamu (wahai Muhammad) dari Tuhanmu itu, akan menambahkan kederhakaan dan kekufuran kepada kebanyakan mereka. Oleh itu janganlah engkau berdukacita terhadap kaum yang kafir itu.

[69]Sesungguhnya orang-orang yang beriman, dan orang-orang Yahudi, dan orang-orang Saabiein, dan orang-orang Nasrani – sesiapa sahaja di antara mereka yang beriman kepada Allah (dan segala RasulNya meliputi Nabi Muhammad s.a.w) dan (beriman kepada) hari akhirat serta beramal soleh, maka tidaklah ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.

KEMUDIAN, buat kita.. pesan Rasulullah SAW..

بَلِّغُوا عَنِّي وَلَوْ آيَةً


Sampaikanlah DARIKU (yakni dari Råsulullåh shållallåhu ‘alayhi wa sallam) walau hanya satu ayat 1
    [HR Al-Bukhari 3/1275 no 3274]

 ~~~~~~~~~~~Allahu'alam~~~~~~~~~~~~~ 
Jom beramal.

Oct 18, 2011

buat buah jantung hatiku-

Salam'alaik my dearest adiks..

~akak ada video khas, hadiah buat kalian berdua.. (^^)V
::jangan feeling lebih2 tau.. hehe::




 `````````````````````````````````````````````````
Adiks, i want you to know that akak loves you with all my heart.. 

nothing worth to say other than Thank You Allah..
for sending down this two little girls that has taught me many things.
they help me grow up in this tarbiyah, and i want to do the same in return..

O Allah, instilled between us a great feeling of love because of you.. that may lasts till Jannah.

````````````````````````````````````````````````````
May He gives us opportunity more and more,
to always improve.
to educate each other.
loving each other day by day.
and tumbuh membesar like the small seed.. insyaAllah

- remind and show me the right when i forget. like you said, kita kan manusia. =)

jazakillahu khoiran katseera for the time and love both of you share with akak. ^^
and forgive me if i ever impair the love and trust you've given.

my dearest: A N Z and D E N A .weee.

Oct 16, 2011

Tarbiyah memperkasa ekonomi

Assalamu'alaikum.. (^^)V

Hari ini sangat banyak benda yang berlaku dan yang saya dapat belajar..
Thank You Allah.. Alhamdulillah.. wa syukurillah

Saya juga berkesempatan berbincang lagi tentang riba tapi this time dengan adik2 kesayangan.. terima kasih share dengan akaks.. ^^

Baru tadi saya tahu bahawa menjauhi riba termasuk dalam sekian banyak pecahan yang perlu kita ada utk memenuhi muwasofat tarbiyah kita yang ke-6.. weeee...
~ sape tahu muwasofat tarbiyah tu apa? sila angkat jari.. ^^V hehe..
tak pe lah, saya bagi bocoran  k...

muwasofat tarbiyah adalah ciri-ciri yang kita cuba lahirkan dari proses tarbiyah/didikan islamiyah supaya akhir sekali kita dapat jadi seorang muslim yang all rounded dan seperti yang dikehendaki oleh Allah.. insyaAllah..


10 muwasofat tarbiyah:

      1. Salimul A'qidah - akidah yang sejahtera
      2. Shohihul ibadah - ibadah yang sahih
      3. Matinul Khuluq - akhlaq yang mantap
      4. Mutsaqqoful Fikr - pengetahuan yang luas
      5. Qawiyul Jism - tubuh badan yang sihat
      6. Qodirun A'la kasbi - mampu berdikari
      7. Mujahadatun Linafsihi - mampu melawan nafsu
      8. Harisun a'la Waqtihi - sangat menjaga masa/usia
      9. Munazhzhomun fi Syu'unihi - tersusun urusannya
      10. Nafiu'n Lighoirihi - bermanfaat untuk orang lain

Okeyh.. berbalik tenatang persoalan riba, tadi kami sempat phening memikirkan kenapa pak cik HAB letak menjauhi riba dalam muwasofat tarbiyah ke-6 tersebut..
Anda rasa menyambung tak?

dalam kepeningan tue saya teringat perbincangan-perbincangan gembira saya dengan khalifah.. hehe ~sorry, ini ayat syok sendiri.. dan kemudian saya kongsikan dengan my adiks.. dan untuk anda yang ini..

Apa itu riba?
Riba menurut bahasa adalah tambahan..
ia boleh berlaku dalam proses perdagangan, pinjaman wang atau ansuran bulanan dan perbankan..
dalam sistem ekonomi sekarang riba lebih dikenali sebagai interest atau bunga, menarik bukan namanya?
banyak dari surah Al-Baqarah ayat-ayat yang mengharamkan riba..
kemudian Allah menghalalkan jual beli, membenarkan berhutang serta menyuburkan sedekah.
.menurut konsep islam.
:: 2:275-281 ::
 
riba sangat berbeza dengan konsep jual beli..
jika jual beli, kita memperoleh wang hasil dari usaha, wang atas usaha.
sedangkan riba pula, kita memperoleh wang tambahan tanpa ada usaha tetapi wang di atas wang.

riba juga jauh berbeza dengan cara pinjaman menurut islam
islam sangat menggalakkan seseorang muslim supaya memberi hutang kepada muslim yang lain untuk mengelakkan diri muslim dari menjadi pemberi makan riba.
hal ini kerana, diharamkan ke atas muslim yang memberi pinjaman atau hutang mengenakan riba sepertimana yang berlaku dalam semua sistem pinjaman, ansuran dan perbankan konvesional yang ada sekarang. T.T
~dan pak cik HAB juga cakap bahawa menjaga harta jadi jatuh ke tangan bukan islam juga adalah salah satu bentuk mampu berdikari.. and again kami sempat berphening-phening lagi time tue.. hehe

kemudian, Allah sangat menyukai sedekah. Dia akan memberi keberkatan, kesuburan dan pertambahan rezeki hasil dari harta yang kita sedekahkan.. jika kita mendapati orang yang berhutang tidak mampu untuk melangsaikan hutangnya, Allah berfirman bahawa sedekah itu lebih baik. ~_~
tetapi jika kita mengambil riba, Allah berjanji akan memusnahkan riba tersebut sehingga harta yang kita perolehi dari riba tersebut tiada berkahnya dan menjadikan kita miskin.

Allahu'alam. saya bukan pakar ekonomi pun tapi just naak sangat share.. sape yang tahu lebih silalah betulkan and top up yea.. ^^ jzkk

jadi sekarang menyambung tak kenapa pak cik HAB cakap menjauhi riba serta menjaga harta dari jatuh ke tangan bukan islam adalah salah satu manifestasi bahawa kita kemampuan untuk berdikari?

silalah, make sense of it dan mari kita beramal..

Salam'alaik.

Oct 13, 2011

Karakter idaman

Alhamdulillah...

another day given by Allah.

a hectic day with emotional battle inside.

but instead of saying Alhamdulillah, have i used it to the fullest?

`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

i woke up with a niat to perform saum, a nawafil..

and hoping for the reward He saved for the one that performed saum just for Him.

and also due to i find myself being trapped in a trouble of my own hand..

so that i can control myself whenever i remind myself that i am fasting. 

i think, there was already so many people got hurt upon my attitude :

egoism, selfishness, harshness, and you can just name it..

even how hard i try not to..

insyaAllah, i will always chilling ya and keep on trying..

because only He knows my every deep prayers

eventhough physically it looks like there is no progression at all. 

 ```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

i aimed for this noble character since long ago..

Ar-RafiQ..

what was it?

ianya sifat tenang dalam menghadapi apa sahaja situasi,

lemah lembut dalam menanggapi keadaan  buruk

dan tidak tergesa-gesa menghukum tanpa usul periksa..

```````````````````````````````````````````````````````````````````````````
              j0m, sama-sama kejar!

and just i have a light talk about (riba vs memberi hutang mengikut islam) with a friend..

anyone have any idea about this issue or concept?

Oct 12, 2011

rumah ku - baiti

in the name of Allah.. 
i write.. ^^
and i post..

```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Berkaitan keinginan saya untuk bercerita mengenai RI (rumah islam) dalam post sebelumnya.. 

biarlah video sahaja yang menceritakan apa yang saya fikirkan..
terasa banyak sangat bercakap dah before this.. nanti merapu pula. T_T. 

maklumlah masih belajar kawal hati mulut dan tangan.

```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

anda dah lihat video terbaru maher zain? saya rasa pasti ramai yang dah lihat klip video 
~for the rest of my life~ kan?.. 
dan pada saya ia sangat cocok dengan pandangan saya mengenai RI.
Perubahan-perubahan yang ia akan bawa dalam diri kita bila kita memasukinya dengan barakah. 
(eik, pelik ni.. tak duduk Ri pun boleh rasa juga.. huhu
nah.. silalah layan dlu music video ni yea.





Para Dai'e&Dai'eyah yang saya Muliakan,

Langkah anda ke rumah yang anda matlamatkan sebagai nadi dakwah dan tarbiyah anda membawa bersama sangat banyak amanah dan pengorbanan.. sama seperti apabila anda mula berkomitmen untuk mendirikan sebuah keluarga muslim buat ummah ini.. awak kena didik hati awak supaya harunginya dengan kasih sayang tanpa mengharap sebarang bayaran dan balasan. seperti mana ayah-ayah dan ibu-ibu kita berkorban masa, tenaga dan wang ringgit tanpa mengharapkan bayaran..



no charge at all eventhough they have to spent the very last money they have just to comfort you.
and they feel very satisfied.. not distressed.

Da'ie dan Dai'eyah yang penuh himmah,

yakinlah dan berdoalah agar kita bertemu di syurga.. 
walaupun sebanyak mana Ill feeling antara kita 
penting juga untuk kita sentiasa memujuk hati ini agar terus berlapang dada..
  berdoalah semoga kita tsabat dan memperbaiki
kerana Allah akan mencabut anything that we feel annoying about each others in jannah..
ce la dengar this one..
dia buat saya tak sabar-sabar nak ke sana..


"Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa itu berada dalam syurga-syurga dan mata air. 
(Allah berfirman), 'masuklah ke dalamnya dengan sejahtera dan aman.' 
Dan Kami lenyapkan segala rasa dendam yang ada dalam hati mereka; mereka merasa bersaudara, duduk berhadapan-hadapan di ayas dipan-dipan. 
mereka tidak merasa lelah di dalamnya dan mereka tidak akan dikeluarkan darinya."

(15: 45-48)

.asiff jiddan.