Dec 23, 2011

juMaat

Bismillahir RahmanirRahim..

Its Jumaah.. Barakallahufikum fi hazihi yaum..
Satu Jumaat ke Jumaat seterusnya..
Demi masa yang terus berlalu..
Barakahnya, sudahkah dikejar?


عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ذَكَرَ يَوْمَ الْجُمُعَةِ فَقَالَ : « فِيهِ سَاعَةٌ لَا يُوَافِقُهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ وَهُوَ قَائِمٌ يُصَلِّي يَسْأَلُ اللَّهَ تَعَالَى شَيْئًا إِلَّا أَعْطَاهُ إِيَّاهُ » وَأَشَارَ بِيَدِهِ يُقَلِّلُهَا

Dari Abu Hurairah radhiyallohu anhu bahwa Rasulullah shallallohu alaihi wasallam bersabda tentang hari Jumat, “Pada hari Jumat ada waktu yang mana seorang hamba muslim yang tepat beribadah dan berdoa pada waktu tersebut meminta sesuatu melainkan niscaya Allah akan memberikan permintaannya”. Beliau mengisyaratkan dengan tangannya untuk menunjukkan bahwa waktu tersebut sangat sedikit. (HR. Bukhari dan Muslim)

Rasulullah s.a.w. , sudahkah kita ittiba' sesungguhnya?

عَنْ أَوْسِ بْنِ أَوْسٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : » إِنَّ مِنْ أَفْضَلِ أَيَّامِكُمْ يَوْمَ الْجُمُعَةِ فِيهِ خُلِقَ آدَمُ وَفِيهِ قُبِضَ وَفِيهِ النَّفْخَةُ وَفِيهِ الصَّعْقَةُ فَأَكْثِرُوا عَلَيَّ مِنْ الصَّلَاةِ فِيهِ فَإِنَّ صَلَاتَكُمْ مَعْرُوضَةٌ عَلَيَّ قَالَ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَكَيْفَ تُعْرَضُ صَلَاتُنَا عَلَيْكَ وَقَدْ أَرِمْتَ يَقُولُونَ بَلِيتَ فَقَالَ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ حَرَّمَ عَلَى الْأَرْضِ أَجْسَادَ الْأَنْبِيَاءِ (رواه أبو داود والنسائي وابن ماجه وأحمد)

Dari Aus bin Aus radhiyallohu anhu berkata Rasulullah shallallohu alaihi wasallam bersabda, “Sesungguhnya hari yang afdhal bagi kalian adalah hari Jumat; padanya Adam diciptakan dan diwafatkan, pada hari Jumat juga sangkakala (pertanda kiamat) ditiup dan padanya juga mereka dibangkitkan, karena itu perbanyaklah bershalawat kepadaku karena shalawat kalian akan diperhadapkan kepadaku” Mereka bertanya, “Wahai Rasulullah, bagaimana shalawat yang kami ucapkan untukmu bisa diperhadapkan padamu sedangkan jasadmu telah hancur ?” Beliau bersabda, “Sesungguhnya Allah telah mengharamkan bagi tanah untuk memakan jasad para nabi” (HR. Abu Daud, Nasaai, Ibnu Majah dan Ahmad dengan sanad yang shohih)

Pergantungan, Perlindungan kepada Allah, sudahkan kita selami?

عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ قَالَ : مَنْ قَرَأَ سُورَةَ الْكَهْفِ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ أَضَاءَ لَهُ مِنْ النُّورِ فِيمَا بَيْنَهُ وَبَيْنَ الْبَيْتِ الْعَتِيقِ
Dari Abu Said Al Khudri radhiyallohu anhu berkata, “Barangsiapa yang membaca surat Al Kahfi di malam Jumat niscaya Allah akan meneranginya dengan cahaya antara dia dengan Ka’bah” (Riwayat Darimi)

Jom, bersihkan! 
Hati dan Fizikal, dengan sesungguhnya..

وَعَنْ أَبِي قَتَادَةَ رضي الله عنه قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ الله صَلَّى الله عَلَيه وسَلَّم يَقُولُ : « مَنِ اغْتَسَلَ يَوْمَ الْجُمُعَةِ كَانَ فِي طَهَارَةٍ إِلَى الْجُمُعَةِ الأُخْرَى ». (رواه الطبراني وغيره)

Dari Abu Qatadah radhiyallohu anhu berkata, aku mendengar Rasulullah shalllallohu alaihi wa sallam bersabda, “Barangsiapa yang mandi pada hari Jumat maka dia berada dalam keadaan suci hingga Jumat berikutnya” (HR. Thabrani, Abu Ya’la, Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban dan Hakim. )


A lovely song.. It's Jumaah. oh yeaahh..


:: Bakal berkelana di bumi Allah yang luas. Alhamdulillah, walau di atas segala kekurangan dan keterbatasan.. terima ksih Allah. Mahu mengejar mardhatillah.. Mahu bersama-sama merasai kehebatan dan mencuri semangat ketaatan ibadah dan zikrullah sang buana. 
~Semoga Allah meredhai ku, dan anda2 semua yang sedang bersusah-payah. Semoga berjalan lancar. ^^

Dec 7, 2011

Bukan semua jin syaitan dan bukan semua manusia manusia. erk.

Assalamua'laikum.. ^^

Syaitan musuh utama manusia..
ayat yang selalu kita cakap.. tapi betol ke kita dah feel benda ni? dulu saya pernah tanya seorang akhawat@sister.. soalan tue agak merisaukan orang yang mendengarnya.. saya pun fikir juga.. betul ke saya nak tanya ni.. takpelah.. saya kuatkan tekad untuk bertanya..

saya: akak, macam mana kalau kita tak da perasaan yang syaitan tu musuh utama kita?? eeerkk. akak faham ke? 
saya menagih simpati, menanti jawapan sebab masa tua memang saya kurang merasai perasaan tu. 
saya tak ingat full jawapan sister tu.. tapi kurang lebih maksud yang saya dapat tangkap.. 

akak: hmm, bahaya tue.. tak boleh macam ni.. awak kena rasa yang syaitan tu musuh awak. 
 
ringkas, tapi cukup buat saya pada masa tue. Alhamdulillah ada urge selepas itu untuk install that feeling. benarlah, dengan hanya sekadar bertanya walau tidak dapat berjela-jela cadangan penyelesaian pun akan membuatkan kita bertambah yakin dan ingin berubah. malu membuka kekurangan diri itu cuma sebentar sahaja. ia akan hilang.


Antum selalu tak dengar ni.. Syaitan akan lari dalam toilet atau bathroom bile time azan.. antum tahu tak kenapa? Well, mereka akan cari something yang busuk such as toilet and lubang-lubang dalam rumah untuk mengelak diri dari mendengar azan. bau busuk tersebut dapat tutup telinga mereka dari dengar bunyi azan.. wuuuhu.

Masyarakat jin ni pun ada kampung-kampung dan kawasan perumahan tahu.. tapi kebanyakan penghuni kawasan ni adalah jin yang muslim dan sedikit jea yang non-muslim. Manakala, syaitan dan jin yang kafir dan jahat kebanyakannya tinggal di tempat-tempat kotor seperti tandas, lubang-lubang (spt di sink), bilik air dll yg kotor.

Au'zubillah himinassyaitonirrojim..
Aku berlindung kepadaMu daripada syaitan yang direjam.
jom sentiasa minta pertolongan kepada Allah. dengan menjadi hamba Allah yang mukhlisin. sentiasa berdoa. dan membaca doa. dan mengingat Allah dalam keadaan senyap dan tengah ramai.
bismillah.

Btw, ini ada video. video ni membuatkan saya exophtalmus.. haha.. dok lah.. just terbuka mata jea.. macam ni la yang berlaku bila kita tak baca doa.. takut pula bila lama-lama dalam toilet.. atau mungkin sebab ni la saya selalu mengelamun. syaitan kan yang paling bijak memanjang-manjangkan angan-angan.. heeee

video
  
jom, dengar juga sedikit ilmu tentang alam ghaib ini.. Allahua'lam tentang kebenarannya. saya tidak ambil ia 100%. sebab golongan jin muslim juga sama seperti golongan manusia muslim. ada banyak jenis dan ada banyak tingkat keimanan dan keyakinan mereka kepada ajaran islam. kalau yang baru masuk islam, maknaya banyak lagi la islam yang mereka harus belajar. makanya kemungkinan itu ada sahaja. sama seperti ada muslim yang menipu, tokok tambah dan sengaja menghangat2kan cerita mereka. semoga Allah bagi kita kekuatan untuk meninggalkan sifat-sifat munafiq ini.

here it is. tak perlu dengar habis pun. ada sangat banyak siri. huu.

Allahua'lam. sedikit sebanyak after dengar ni.. saya boleh cakap.. mintalah perlindungan dari Allah.
Syaitan musuh kita. dia yang menyebabkan ibu dan bapa kita keluar dari syurga.. trick-trick yang mereka gunakan sudah semakin licik.

Dec 4, 2011

Berlari lumba-lumba

Assalamu'alaikum wa rahmatullahi wa barakatuh, 
wa rahman wa ridhwan..

Muqaddimah
Muharram masih lagi pada fasa awal.. kalau tengok bulan, masih anak-anak lagi bentuknya. hoho.
kemuncaknya adalah setiap hari.. tapi yang lebih special adalah pada 10 Muharram. hari a'shiira.. eh. tersasul. hari a'syura. ^^ . a'shiira maksudnya lain.

Antum tahu kan, bulan haram adalah bulan yang sangat barakah. di siang dan malamnya kita sangat dilarang melakukan kezaliman terhadap diri kita. kita sangat dilarang melakukan maksiat. kebaikan yang dilakukan akan digandakan pahalanya manakala kejahatan yang kita lakukan juga cukup dahsyat juga balasannya.. nanti boleh rujuk entry sebelum ini.

```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Leher panjang 
adat manusia.
suka berlumba-lumba. tak kira lah dalam mengejar kebaikan (alhamdulillah) malah yang lebih dahsyat lagi manusia ni selalu sangat nak mendahului kawan yang lain dalam hal keduniaan, sentiasa mahu yang paling terbaru, mengikuti nafsu dan sentiasa mahu yang teratas, mengikutkan ego. tetapi berkejar-kejaran ke arah kebaikan hanya dipandang sebelah mata. [peringatan: ini hanya berlaku pada orang yang punya penyakit hati dan berlumba-lumba bukan atas dasar keperluan] anda mungkin tidak. ^^

but hey, wait a second. takkanlah semuanya negative kan. heh. ok lah-ok lah.. lets talk only about great-great things. it has the positive side la kawan, all the mata' (keperluan dunia) yang Allah berikan itu.. will give you so many advantage once you use it accordingly, mengikut garis yang Allah mahukan. ^^ Allah pun memang cakap kan, Dia ciptakan utk kita besi (al-hadid), [pesanan: siapa yang pernah dengar hadith tentang besi akan lebih feel .hikhik. makanya siapa yang nak sharing tambahan sila roger-roger and out] untuk melihat siapa yang gunakannya untuk menolongNya dan rasul-rasulNya. ::57:25::

Badan utama
Remaja sekarang, ikhwah akhawat pun remaja juga.. berlumba-lumba beli gadget itu ini, tablet, android, notes, bb dan segala macam yang saya pun kurang arif. hoh. afwan diri. belum cukup ambil tahu lagi. Yang syioknya, kita boleh donload Quran. ^^. dai'e kan orang yang memilih untuk sentiasa menjaga ibadah, tilawah, amalan nawafil dll. makanya pastilah sangat seru (bahasa indo: = seronok) bila dapat tilawah dimana-mana sahaja kan. tak perlu bawa keluar quran kecil berzip mahupun diari kita tu. kini cukup bergaya menggenggamnya ditangan kanan dan kiri. ^^. Tilawah 1 juzu'/24j checked. insyaAllah. Daaan... yang paling-paling (kesalahan tatabahasa pulop) seeruuu sekali, kita dapat bonus lagi tu.. oleh kerana senyap-senyap. sebab orang tak tahu.. kita shhhh-shhhh membaca. dan tiada tanda AQ dibuka. ~_~
Dari Uqbah bin Amir r.a berkata, Rasulullah saw. bersabda 
"Orang yang membaca Al-Quran dengan suara keras adalah seumpama seorang yang memberikan sedekahnya secara terang-terangan dan seorang yang membacanya dengan suara perlahan adalah seumpama seorang yang memberikan sedekahnya secara sembunyi-sembunyi 
(Hr. Tirmidzi, Abu Daud, Nasai dan Hakim)
Antum tah tak fadhilat bersedekah secara sembunyi-sembunyi?? mereka dapat naungan daripada Allah.. huuuwahhh...

 “Ada tujuh golongan yang akan Allah naungi dengan naungan-Nya, pada hari dimana tidak ada naungan kecuali naungan-Nya.
وَرَجُلٌ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ فَأَخْفَاهَا حَتَّى لاَ تَعْلَمُ شِمَالُهُ مَا تُنْفِقُ يَمِيْنُهُ
(diantaranya) …dan seorang yang bersedekah lalu ia menyembunyikannya sampai-sampai tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diinfakkan oleh tangan kanannya…” (HR Bukhari)

Pada surah ini pula.. 2:271, Allah berfirman:

Jika kamu menampakkan sedekah-sedekahmu maka itu baik. dan jika kamu menyembunyikannya dan memberikannya kepada orang-orang fakir, maka itu lebih baik bagimu dan Allah akan menghapuskan sebahagian kesalahan-kesalahanmu. dan Allah Mahateliti apa yang kamu kerjakan,

0wkeyh.. ini buat saya jealous.. huaaa.. hanya ada 2 kelompok manusia yang kita boleh jeles pada mereka. pertama is orang yang berilmu dan dia mengamalkannya dan kedua is orang yang punya harta dan dia gunakannya di jalan Allah.

After all, its all depends on certain condition. ada masanya yang membaca secara jahar itu lebih baik. untuk mengajarkan dan menggalakkan dan berkongsi pahalanya. dan adakalanya membaca secara perlahan itu lebih baik untuk mengelak riak dan mengganggu orang lain. sebab tue la its not a part of islamic teaching to switch on, out loud alunan AQ di masjid-masjid.

Allahua'lam.